FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Számlaképes magánszemély = számfejtés!

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

lakatCivil szervezetek mint kifizetők gyakran találkoznak olyan számlával amit számlaképes magánszemély (nem egyéni vállalkozó vagy őstermelő)állított ki.

A tovább gombra kattinttás után röviden megvizsgáljuk hogy az idei évben mi változott a adóelőleg megállapítására  (számlaadás esetén) vonatkozó szabályzásban.

Visszajött az új-régi szabály!

Kifizetőként minden esetben ellenőrizzük a magánszemélytől kapott számlát – azaz a számla alapján azonosítani kell, hogy egyéni vállalkozóról, őstermelőről (az azonosítók segítségével) vagy csak számlaképes magánszemélyről van-e szó !- Egyéni vállalkozónál nincs teendő (a számlán van EV nyilvántartási szám, vagy igazolvány szám)- Őstermelőnél a kifizetésig be kell mutassa az adóévre érvényesített értékesítési betétlapját, vagy családi gazdálkodó az ezt igazoló okiratát (illetve családtagjáét) – minden évben az első alkalommal talán célszerű lemásolni, hogy bizonyítani tudjuk a bemutatás tényét...- Egyéb magánszemély esetében a kifizetőnek adóelőleget kell megállapítani ls levonni az általa kifizetett összegből. (Korábban akkor nem kellett a kifizetőnek adóelőleget megállapítania és levonnia a magánszemélytől, ha ezt nem kérte írásos nyilatkozatában.) Szóval az ilyen magánszemély esetében jön a nyilatkoztatás és a számfejtés.
Miről is nyilatkoztassuk számfejtés előtt a számlaképes magánszemélyt (aki nem egyéni vállalkozó sem őstermelő):
1. adóalap kiegészítésről (ha nem nyilatkozik, akkor automatikusan ki kell egészíteni az adóalapot)2. elszámolni tervezett költségekről, ami nem lehet több a díj 50%-ánál (ha nem nyilatkozik, automatikusan 10% kerül elszámolásra)Fontos, hogy a kifizetés előtt számfejtetni kell – levonásra kerül az adó és szükség esetén a járulékok és természetesen a kifizetőnek van 27% foglalkoztatói terhe is a költségekkel csökkentett összeg után. (Számfejtés előtt be kell szerezni a magánszemély adatait - mint a munkavállalóknál)

Forrás: http://civilszamado.hu/directory/news/news_2012-1-20_170.php

Módosítás dátuma: 2012. március 22. csütörtök, 11:26  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés